cykelAtt kompensera utsläpp bör givetvis göras först när man inte kan minska sin utsläpp mer. Tipsen som följer här nedanför är bra om man vill minska de skadliga utsläppen av koldioxid. Dessutom minskar de el-  och uppvärmnings- och bensinkostnader. Vi tror inte att alla kan göra allt, däremot att alla kan göra något. Eftersom de svenska hushållens utsläpp till största del orsakas inom tre tydliga områden har vi delat upp tipsen under rubrikerna Transporter, Mat och matlagning samt Hemma.

Transporter

Sälj bilen och åk taxi eller hyr en bil när du behöver. Bilpool är också bra. Eller låt bilen stå och ta bussen/tåget/cykeln istället.

Nästa gång du köper bil, välj en miljöbil, eller åtminstone en utan onödigt stor motor.

När du kör bil sänker rätt lufttryck i däcken motståndet och minskar bränsleförbrukningen, och därmed de skadliga utsläppen av koldioxid. Motorvärmare, att inte ha en massa onödig vikt i bilen och att ta av takräcke/takbox hjälper också.

Kör ekonomiskt, dvs använd så jämn fart som möjligt. Planera din körning och rulla fram mot korsningar och trafikljus utan att frikoppla. Undvik inbromsningar med bromspedalen. Växla upp tidigt och kör på hög växel. Motorbromsa genom att sakta in i tid och växla ner.

Resor som går på spår, som tåg, tunnelbana och pendeltåg, förbrukar mindre energi än resor som går på väg eller i luften. Men cykeln är ännu bättre.

Mat och matlagning

Bli vegetarian. Det går åt väldigt mycket energi, som orsakar skadliga utsläpp av koldioxid, att producera kött. Testa alla roliga rotfrukter som finns, de kräver mindre energi att odla än tomat och gurka. Välj potatis istället för pasta eller ris som åkt väldigt långt, och därmed orsakat skadliga utsläpp av koldioxid. Och ta vattnet ur kranen istället för att köpa det på flaska som åkt genom halva Europa.

Genom att tina frysta matvaror i kylen sparar du energi och maten påverkas mindre än vid hastig upptining i rumstemperatur eller mikrovågsugn.

Sätt lock på kastrullen när du kokar så minskar energiförbrukningen kraftigt. Ännu effektivare är det att använda en vattenkokare och sedan hälla över vattnet i kastrullen.

Hemma

Byt ut oljepannan mot en pelletspanna, eller använd en modern miljögodkänd vedpanna. Eller sänk temperaturen, täta fönster och dörrar och isolera vinden.

Apparater som till exempel dvd-spelare och skrivare står ofta i standby-läge och drar energi i onödan. Stäng av med riktig strömbrytare om det finns, köp annars en grenkontakt med strömbrytare så kan du stänga av hela stereopaketet med en knapp. Datorer, särskilt stationära, drar mycket el och det skadar inte elektroniken att stänga av dem. Ställ även in datorerna på att automatiskt gå ner i energibesparande vilo- eller väntelägen när de inte används.

Välj energiklass A när du köper ny spis, kyl eller frys. De drar mindre el, vilket minskar de skadliga utsläppen av koldioxid. Se även till att ha god luftcirkulation bakom kylen och frysen och placera dem svalt (inte vid spis eller i solsken). Dammsug och rengör bakom kyl och frys så ökar du luftcirkulationen. Frosta av kyl och frys minst en gång per år, gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Ju mindre frost i frysen ju mindre el drar den.

Tvätta energisnålt genom att sänka temperaturen från 90 grader till 60 grader, eller från 60 grader till 40 grader. Då kan Du minska energiåtgången ordentligt. Tvätt som inte är så smutsig blir ofta ren vid 40 grader. Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mer och torktumlas mindre. Varje liter vatten som tas bort genom centrifugering i stället för eldriven tork eller tumlare sparar energi.